EIT: Journalistin kiinniotto Smash Asem -mielenosoituksessa ei rikkonut sananvapautta

Press

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suuri jaosto toteaa ratkaisussaan, että Suomen Kuvalehden kuvaajan Markus Pentikäisen kiinniotto Smash Asem -mielenosoituksessa ei rikkonut sananvapautta. Työtehtävissä ollut Pentikäinen otettiin kiinni vuonna 2006 Helsingissä järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä yhdessä mielenosoittajien kanssa.

Suomessa oikeus totesi Pentikäisen syyllistyneen niskoitteluun, mutta häntä ei tuomittu rangaistukseen. Pentikäinen ei ollut noudattanut poliisin antamaa poistumiskäskyä. EIT:n ratkaisussa on merkittävää se, että Pentikäisen ei katsottu tuoneen riittävän selkeästi esille sitä, että hän on journalisti. Ratkaisussa mainitaan, että hän ei ollut pukeutunut joidenkin muiden paikalla olleiden journalistien tavoin keltaisiin liiveihin ja että häntä ei voinut tumman vaatetuksensa vuoksi selkeästi erottaa mielenosoittajista.

EIT:n ratkaisussa korostetaan toimittajan oikeutta havainnoida poliisin toimintaa mielenosoitusten yhteydessä. EIT:n mukaan se on osa journalismin tehtävää vallan vahtikoirana ja varmistaa osaltaan, että viranomaiset voidaan tarvittaessa saattaa toiminnastaan tilille. Smash Asem -mielenosoituksesta ratkaisussa todetaan, että siitä raportoiminen oli median tehtävä ja että yleisöllä oli oikeus saada siitä tietoa.

EIT:n suuri jaosto katsoo kuitenkin, että tämäkään ei aseta journalisteja lain yläpuolelle. Poliisilla todettiin olleen perusteet poistumiskäskyn antamiselle mielenosoituksen yhteydessä ja että käskyä noudattamatta jättäneen Pentikäisen kiinniottaminen tässä yhteydessä ei rikkonut sananvapautta.

EIT:n suuri jaosto antoi ratkaisunsa 20.10.2015. Asiaa käsittelivät Suomessa muiden muassa Suomen Kuvalehti, Markkinointi&Mainonta ja Yle.

Lähde julkaistu

Lähdetyyppi