Keskustan Vehkaperä: Keskusta ei hyväksy lapsilisien leikkaamista

Keskusta

Keskustan kansanedustajan Mirja Vehkaperän mukaan hänen puolueensa ei hyväksy lapsilisien leikkaamista. Vehkaperä kertoi asiasta eduskunnassa 10.4.2016 käydyssä välikysymyskeskustelussa pitämässään keskustan ryhmäpuheenvuorossa.

Vehkaperä valitteli puheessaan myös lapsilisien indeksikorotusten jäädyttämistä. Myöhemmin keskustelussa hän kutsui hallituksen toimia lapsiperheiden kyykyttämiseksi. Vehkaperä muistutti myös seurauksista, joita koitui 90-luvulla Lipposen hallituksen harjoittamasta politiikasta, kun lapsilisiä edellisen kerran leikattiin:

– 90-luvun laman aikana lapsuutensa elänyt sukupolvi on nyt aikuinen, ja ongelmat nousevat nyt pintaan. Meillä ei ole varaa toistaa 90-luvun laman virheitä. Ei, vaikka miten tiukkaa olisi.

Keskustan, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä erotettujen kansanedustajien muodostaman vasenryhmän välikysymys koski Jyrki Kataisen (kok) hallituksen päätöstä leikata lapsilisiä.

Huomioitavaa

Kataisen hallitus päätti leikata lapsilisiä noin seitsemällä prosentilla maaliskuun 2014 kehysriihessä. Kehysriihen lapsilisäleikkauksen ja muiden leikkausten seurauksena vasemmistoliitto erosi hallituksesta.

Lapsilisien indeksikorotukset hallitus päätti jäädyttää syksyllä 2012 osana vuoden 2013 talousarvioesitystä. Eduskunta hyväksyi väliaikaisen, vuosia 2013, 2014 ja 2015 koskevan indeksijäädytyksen saman vuoden marraskuussa.

Indeksikorotus oli tarkoitus tehdä jälleen vuonna 2016, mutta keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostama hallitus lakkautti osana keväällä 2015 sopimaansa hallitusohjelmaa lapsilisien indeksikorotukset kokonaan.

Lähde julkaistu

Asiakokonaisuus

Lähdetyyppi